Cukorbetegség és a nordic walking pozitív hatása

Cukorbetegség és nordic walkingMa már vizsgálati eredményekkel egyértelműen bizonyított a mozgás jótékony hatása mind a cukorbetegség megelőzésben, mind az állapot javításában.
Az orvosok szinte kötelező jelleggel írják elő cukorbetegség pácienseknek a rendszeres fizikai aktivitást.
A vizsgálatok szerint már napi harminc perc sport csökkenti a szív- és érrendszeri szövődmények kialakulásának esélyét, és a vércukorszintet is csökkenti, javítja az inzulinérzékenységet, de ezenkívül még számos további jótékony hatása is van.

Génmódosulás kutatás során azt vizsgálták meg, hogy  két kulcsfontosságú gén működése  megváltozott a rendszeresen fizikai aktivitást végzők esetében,  és csökkentette a vérben található szabad zsírsavak mennyiségét.
II-es típusú cukorbetegség esetén ezeknek a zsíroknak a túl magas mennyiségét mutatják ki, és ez adhat magyarázatot arra, hogy a rendszeres sport miért csökkenti a cukorbetegség kockázatát. 

A cukorbetegség kialakulásához vezető rizikófaktorok is azt bizonyítják, hogy életmódváltásra van szükség. (öröklött hajlam, mozgásszegény életmód, túlsúly,
magas vérnyomás, dohányzás)

Miért éppen a Nordic walking az egyik olyan sport, amely ajánlható a cukorbetegeknek, mint sportolási lehetőség?

A nordic walking különböző lépéstechnikái, (25 féle lépéstechnika) lehetővé teszik a különböző edzés intenzitás megvalósítását, az edzés intenzitása fokozatosan növelhető az állóképességtől függően, nem kell a túlterheléstől félni. (Ezért van, hogy és idős emberek, rehabilitáción lévők, és sífutók is nordic walkingoznak.)

A legtöbb esetben a cukorbetegség együtt jár a túlsúllyal, ezért sokan nem is mernek gondolni például a futásra, esetleg a térd ízületei is fájnak, amelyeket nem jó túlterhelni.
Ez érhető is, hiszen ez olyan lenne, mintha valaki 10-20 kg-os hátizsákkal futna, ez a szívet is nagyon megterheli.
A gyaloglás viszont kevés a fogyáshoz, viszont a nordic walking során a tempó nagyrészt a zsírégető pulzus zónában zajlik, míg a futás szinte mindig meghaladja az ideális zsírégető
pulzus értéket. Futás során már a szervezet szénhidrát készletei fogynak el, míg a nordic walking során főleg a zsírkészletek.
A futás esetén az izmok csak derékig mozognak, míg a nordic walkingnál az izmok 90%-a mozog, mivel a hátizmok is bekapcsolódnak, és minél izmosabb valaki, annál több zsírt égetnek el az izmai. Ezért nagyon hatékony a fogyókúra, ha nordic walkingozunk.

A nordic walking emellett abban is segít a cukorbetegeknek, vagy azoknak, akik meg akarják előzni a cukorbetegség kialakulását, hogy a botok használatával 30%-kal csökken a térdízületek terhelése, túlsúly, és egyéb ízületi problémák esetén.

Nagyon fontos azonban, a helyes technika megtanulása, ez teszi lehetővé ugyanis, hogy a karok teljes hátra vitelével a hátizmok teljesen átmozgatódjanak. A térdízület kímélése szempontjából fontos a megfelelő dőlésszög, és a megfelelő kartechnikával történő erőátvitel. Csak olyan edzőhöz forduljon, aki el tudja magyarázni a technikának a miértjét is, mit miért kell úgy csinálni.

A hátizomzat átmozgatása további előny a hátfájósoknak, ülőmunkát végzőknek.
Emellett szabadban, friss levegőn, társaságban lehet nordic walkingozni, amelynek még külön stressz oldó hatása is van.

A rendszeres testmozgás megkezdése előtt

Cukorbetegség esetén mindig konzultáljon az orvosával, esetleg kivizsgálás is szükséges lehet, főleg más betegség fennállása esetén. Mivel a mozgás hatására csökken a vércukorszint, esetleg változtatni kell a diétán, vagy a gyógyszerek mennyiségén.
A fizikai aktivitásban az intenzitás  csak fokozatosan növelhető, először alacsonyabb intenzitás javasolt.
A fokozatosság a sportolási időre is vonatkozik, először csak 10-15 perccel kell kezdeni.
Testmozgás előtt és után is ellenőrizze a vércukorszintjét, mivel  sportolás közben megváltozhat! Ez különösen akkor fontos, ha gyógyszert is szed, vagy inzulint használ.
Nem szabad sporttevékenységet végezni, ha reggeli éhomi vércukorszintje 16,5 mmol/l felett, vagy 4 mmol/l alatt van!
Mindig tartson magánál szőlőcukort és valamilyen cukortartalmú élelmiszert az alacsony vércukorszint (hipoglikémia) elkerülése érdekében!
Ha inzulinra van szükség, azt a megdolgoztatott izmoktól távol lévő helyre adjuk be.
Tartsa magánál a cukorbetegkártyát!
Fontos a sok víz, vagy alacsony kalóriatartalmú folyadék fogyasztása sportolás közben.
Testmozgás előtt kerülni kell az alkoholfogyasztást, amely szintén hipoglikémiához vezethet.
Viseljen kényelmes cipőt!
Az edzés elején bemelegítő gyakorlatokat kell végezni!
Az sportolás végén nyújtó gyakorlatokat kell végezni! Így megakadályozhatja az izomsérülések kialakulását.

Fontos a fokozatos és elérhető célok kitűzése. Törekedni kell az alkalmanként  harminc perc időtartamú, heti öt alkalommal történő testmozgásra, mivel a vizsgálatok szerint ez hoz valódi eredményt, és ezeket az alkalmakat róbálja meg beilleszteni  a napi rutinjába! Ezenkívül, a társakkal együtt végzett mozgás is segít a kitartásban.

Az életforma váltásba azonban nemcsak a sport, a helyes táplálkozás, hanem a megfelelő vitaminok pótlása is beletartozik.
Sajnos  a vizsgálatok szerint az élelmiszerekben nagymértékben lecsökkent a vitamintartalom. (Ezt például a Gödöllői Egyetem kutatásai is megerősítik.) Ezenkívül, a tárolás, a feldolgozás során is az élelmiszerek vitamintartalma nagymértékben lecsökken, ráadásul bizonyos vitaminokat, pl. a C vitamint nem is képes előállítani az emberi szervezet.
A cukorbetegséget, a diabéteszes anyagcserét gyakran az inzulint előállító hasnyálmirigy sejtjeinek krónikus esszenciális tápanyaghiánya  is kiválthatja , vagy súlyosbíthatja. A nem kielégítő tápanyag, vitaminellátás együtt jár az artériafalak és más szervek krónikus esszenciális tápanyaghiányával.

Ebben az anyagcsere szituációban különösen fontos a megfelelő esszenciális tápanyagellátás.
C-vitamin: javít a sejtek magas cukorszint miatt megbillent egyensúlyán, védi, és stabilizálja az artériafalakat.
E-vitamin: véd az oxidációtól, védi a sejthártyát.
B-vitamin csoport: javítják az anyagcsere hatékonyságát, különösen a májban, a szervezet anyagcsereközpontjában.
Króm: nyomelem, lérfontosságú biokatalizátor a glukóz és az inzulin optimális anyagcseréjében.
Inozitol: a lecitin egyik kimponense, a sejthártya fontos építőeleme, jelentős szerepe van az anyagcseretranszport során és a sejtek tápanyagellátásában.
Kolin: a lecitin egy másik komponense, fontos szerepe van az anyagcseretranszport során és az optimális tápanyagellátásban.

Korunk emberének rá kell jönnie arra, hogy a cukorbetegés megelőzése érdekében, ill. a cukorbeteg állapotának javításában szükség van az életmódváltásra,  és a rendszeres fizikai aktivitásra.
Ha ez nem történik meg, az alábbi szövődményekkel kell számolni.

A cukorbetegség szövődményei: stroke, vakság, veseelégtelenség, szívinfarktus, a láb artériáinak elzáródása.

A cukorbetegség szövődményei: stroke, vakság, veseelégtelenség, szívinfarktus, a láb artériáinak elzáródása.

 

JELENTKEZEM


A bejegyzés kategóriája: 50 felettieknek, cukorbetegség, Egyéb, Fogyókúra, Nordic walking technika
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.