Ha nem mozogsz, az még a túlsúlynál is halálosabb

A Cambridge-i Egyetem kutatói egy hosszabb lefutású, nagy létszámú vizsgálatot végeztek azt illetően, hogy melyik tényező veszélyesebb az egészségi állapotra, és az életidő hosszára nézve, a mozgáshiány vagy a túl magas testtömeg index. A tanulmány az American Journal of Clinical Nutrition című táplálkozás-tudományi szaklapban jelent meg.

A kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy évente körülbelül 676 ezer európai haláleset következik a mozgáshiányból, miközben a túlsúly 337 ezer ember korai halálát okozza.

A kutatók 334 ezer 161 európai lakost követtek nyomon 12 éven át. Folyamatosan mérték mennyit mozognak, milyen a derékbőségük és feljegyeztek minden halálozást.

Arra a következtetésre jutottak, hogy bár az elhízás és a mozgáshiány általában együtt járnak, a nem túlsúlyos embereknek is nagyobb eséllyel lesz egészségügyi problémájuk, ha nem mozognak.
„Az idő előtti halál leginkább azokat sújtotta, akik nem mozogtak, és ez a normális súlyúakra, a túlsúlyosakra és az elhízottakra egyaránt igaz volt” – mondta Ulf Ekelund, a kutatás egyik résztvevője.

Mozogj akkor is, ha nem vagy túlsúlyos

Mozogj akkor is, ha nem vagy túlsúlyos

Hozzátette: ha a mozgáshiányt felszámolnák Európában, az majdnem 7,5 százalékkal csökkentené a halandósági rátát, míg az elhízás felszámolása csak 3,6 százalékkal.

Az egészséges változáshoz azonban elég lenne napi húsz perc tempós séta vagy ennek megfelelő más testmozgás.

„Az életmódváltás segít megőrizni a szív egészségét, ám a testmozgást mindig könnyebb elkezdeni és tartósan folytatni, ha nem cipeljük a túlsúly extra terhét” – kommentálta az eredményeket a Heart Research brit kutatóintézet munkatársa.

Forrás: MTI | 2015. 01. 16.