Nordic walking cukorbetegen

Miért fontos a mozgás?

Ma már vizsgálati eredményekkel egyértelműen bizonyított a mozgás (pl. nordic walking) jótékony hatása mind a cukorbetegség megelőzésben, mind az állapot javításában.
Az orvosok szinte kötelező jelleggel írják elő cukorbetegség pácienseknek a rendszeres fizikai aktivitást.
A vizsgálatok szerint már napi harminc perc sport csökkenti a szív- és érrendszeri szövődmények kialakulásának esélyét, és a vércukorszintet is csökkenti, javítja az inzulinérzékenységet, de ezenkívül még számos további jótékony hatása is van.

Legújabb génkutatási eredmények

Génmódosulás kutatás során azt vizsgálták meg, hogy  két kulcsfontosságú gén működése  megváltozott a rendszeresen fizikai aktivitást végzők esetében,  és csökkentette a vérben található szabad zsírsavak mennyiségét.
II-es típusú cukorbetegség esetén ezeknek a zsíroknak a túl magas mennyiségét mutatják ki, és ez adhat magyarázatot arra, hogy a rendszeres sport miért csökkenti a cukorbetegség kockázatát. 

Rizikófaktorok

A cukorbetegség kialakulásához vezető rizikófaktorok is azt bizonyítják, hogy életmódváltásra van szükség. (öröklött hajlam, mozgásszegény életmód, túlsúly,
magas vérnyomás, dohányzás)

Miért éppen a Nordic walking az egyik olyan sport, amely ajánlható a cukorbetegeknek, mint sportolási lehetőség?

A nordic walking esetén fokozatosan növelhető az intenzitás

A nordic walking különböző lépéstechnikái, (25 féle lépéstechnika) lehetővé teszik a különböző edzés intenzitás megvalósítását, az edzés intenzitása fokozatosan növelhető az állóképességtől függően, nem kell a túlterheléstől félni. (Ezért van, hogy és idős emberek, rehabilitáción lévők, és sífutók is nordic walkingoznak.)

Túlsúly esetén a legjobb a nordic walkingA legtöbb esetben a cukorbetegség együtt jár a túlsúllyal, ezért sokan nem is mernek gondolni például a futásra, esetleg a térd ízületei is fájnak, amelyeket nem jó túlterhelni.
Ez érhető is, hiszen ez olyan lenne, mintha valaki több kg-os hátizsákkal futna, ez a szívet is nagyon megterheli.
A gyaloglás viszont kevés a fogyáshoz, de a nordic walking során a tempó nagyrészt a zsírégető pulzus zónában zajlik.  
A futás esetén főként az alsó test mozog, míg a nordic walkingnál az izmok 90%-a mozog, mivel a hátizmok is bekapcsolódnak, így több kalória fogy és minél izmosabb valaki, annál több zsírt égetnek el az izmai. Ezért  is nagyon hatékony a fogyókúra, ha nordic walkingozunk.

A nordic walking emellett abban is segít a cukorbetegeknek, vagy azoknak, akik meg akarják előzni a cukorbetegség kialakulását, hogy a botok használatával 30%-kal csökken a térdízületek terhelése, túlsúly, és egyéb ízületi problémák esetén.

Fontos a helyes technika, hogy valóban hatékonyan mozogjon a felsőtest is


Nagyon fontos azonban, a helyes  nordic walking technika megtanulása, ez teszi lehetővé ugyanis, hogy a karok teljes hátra vitelével a hátizmok teljesen átmozgatódjanak. A térdízület kímélése szempontjából fontos a megfelelő dőlésszög, és a megfelelő kartechnikával történő erőátvitel. Csak olyan edzőhöz forduljon, aki el tudja magyarázni a technikának a miértjét is, mit miért kell úgy csinálni.

További előnyök, amelyeket nyújt a nordic walking

A hátizomzat átmozgatása további előny a hátfájósoknak, ülőmunkát végzőknek.
Emellett szabadban, friss levegőn, társaságban lehet nordic walkingozni, amelynek még külön stressz oldó hatása is van.

Mire kell különösen figyelniük a nordic walkingozó cukorbetegeknek?
A Cukorbetegek 12 pontja a nordic walking végzésekor

1. Cukorbetegség esetén mindig konzultáljon az orvosával, esetleg kivizsgálás is szükséges lehet, főleg más betegség fennállása esetén. Mivel a mozgás hatására csökken a vércukorszint, esetleg változtatni kell a diétán, vagy a gyógyszerek mennyiségén.
2. A fizikai aktivitásban az intenzitás  csak fokozatosan növelhető, először alacsonyabb intenzitás javasolt.
A fokozatosság a sportolási időre is vonatkozik, először csak 10-15 perccel kell kezdeni.
3. Testmozgás előtt és után is ellenőrizze a vércukorszintjét, mivel  sportolás közben megváltozhat! Ez különösen akkor fontos, ha gyógyszert is szed, vagy inzulint használ.
4. Nem szabad sporttevékenységet végezni, ha reggeli éhomi vércukorszintje 16,5 mmol/l felett, vagy 4 mmol/l alatt van!
5. Mindig tartson magánál szőlőcukort és valamilyen cukortartalmú élelmiszert az alacsony vércukorszint (hipoglikémia) elkerülése érdekében!
6. Ha inzulinra van szükség, azt a megdolgoztatott izmoktól távol lévő helyre adjuk be.
7. Tartsa magánál a cukorbetegkártyát!
8. Fontos a sok víz, vagy alacsony kalóriatartalmú folyadék fogyasztása sportolás közben.
9. Testmozgás előtt kerülni kell az alkoholfogyasztást, amely szintén hipoglikémiához vezethet.
10. Viseljen kényelmes cipőt!
11. Az edzés elején bemelegítő gyakorlatokat kell végezni!
12. Az sportolás végén nyújtó gyakorlatokat kell végezni! Így megakadályozhatja az izomsérülések kialakulását.

Célok kitűzése

Fontos a fokozatos és elérhető célok kitűzése. Törekedni kell az alkalmanként  harminc perc időtartamú, heti öt alkalommal történő testmozgásra, mivel a vizsgálatok szerint ez hoz valódi eredményt, és ezeket az alkalmakat róbálja meg beilleszteni  a napi rutinjába! Ezenkívül, a társakkal együtt végzett mozgás is segít a kitartásban.

 

Korunk emberének rá kell jönnie arra, hogy a cukorbetegés megelőzése érdekében, ill. a cukorbeteg állapotának javításában szükség van az életmódváltásra,  és a rendszeres fizikai aktivitásra.

 

Szövődmények

A cukorbetegség szövődményei: stroke, vakság, veseelégtelenség, szívinfarktus, a láb artériáinak elzáródása.
A cukorbetegség szövődményei az alábbiak lehetnek: stroke, vakság, veseelégtelenség, szívinfarktus, a láb artériáinak elzáródása.
Ne várja meg, amíg ezek kialakulnak! Még ma változtasson életmódot, és kezdjen el sportolni!

Ha úgy érzi, hogy szeretne életmódot váltani az egészsége érdekében, és szívesen kipróbálná a nordic walkingot, KATTINTSON az alábbi linkre, ahol további információkat talál az oktatásra vonatkozóan.

Érdeklődök

Szeretettel várjuk vidám csapatunkba!
Richter László és Katalin
VDNOWAS nemzetközi nordic walking trénerek