Miért fontos a helyes nordic walking technika?

A helyes nordic walking technika kivitelezése során valóban az izmok 90 %-a mozog, és a felsőtest a helyes kartechnika következtében teljesen át lesz mozgatva, és tényleg megvalósul a 30%-os ízületi terhelés csökkentés.

Ahhoz, hogy a hát,- és vállizmok is dolgozzanak, a kart teljesen hátra kell lendíteni, mégpedig úgy, hogy a mozdulat befejezésekor a botot el kell engedni.
A botokat a lépéshossz feléhez kell leszúrni, így valóban dolgozik egy előrehajtó erő, amely sokkal nagyobb, mintha a hátul lévő láb mögé szúrnánk, mint ahogy sok You tube-os videon látni lehet. Ha egyenes karral lendítjük hátra a botot, és laposan szúrjuk a talajba, nincs az a fajta karmozgás, amely valóban átmozgatná a vállakat és a hátat.
Nem javasolt a függőleges felsőtesttel történő gyaloglás sem, mivel ez nagyobb, gyorsabb lépéseknél homorú gerinctartást idéz elő, és ez deréktáji problémákat okozhat.  Az egyenes gerinccel történő előredőlés javasolt, melynek dőlésszöge a lépéshossztól függ. A lábnak és a hátnak egy egyenest kell bezárnia. Minél nagyobb a lépéshossz, annál inkább nagyobbnak kell lenni a dőlésszögnek.
A botot könyökből behajlítva kell beszúrni.
Ezzel nemcsak nagyobb erőt lehet kifejteni, hanem védi a könyök, és vállízületet is. (Próbáljon meg eltolni egy szekrényt, nyújtott, vagy hajlított karral hajtja végre?)

A helyes nordic walking technika kivitelezéséhez fontos a megfelelő bot kiválasztása is.
Ezért túrabottal nem lehet nordic walkingozni, mivel nem rendelkezik a speciális kesztyűvel/pánttal, amely lehetővé teszi a kar hátranyújtását.

A nordic walkingnak az a nagy előnye a túrabotos gyaloglással szemben, hogy kihasználhatjuk azt, hogy ha már úgyis bot van a kezünkben hozzá tudunk járulni a felsőtestünk megmozgatásához is.

Ahhoz azonban, hogy tényleg jól kivitelezzük a nordic walking technikát, alapvető fontosságú egy megfelelő méretű bot kiválasztása.
Ha a bot hossza nem megfelelő
(főleg, ha hosszabb, mint kellene),  a vállak felemelkednek, az izmok bekeményedhetnek, és a karokat sem lehet megfelelően hátravinni.

A helyes botméret kiválasztása függ:
a magasságtól,testsúlytól, a testaránytól, az ízületek mozgékonyságától, az izmok kötöttségétől, kortól és attól, hogy milyen célra akarjuk használni a botot. (25-féle lépéstechnika létezik). A mindenképpen nagyon fontos.
De más szempontok is befolyásolják a helyes technikát. Számít a bot súlya is, mennyire nehéz, ezért a bot vásárlásánál figyelni kell a bot anyagának összetételére is. Minél magasabb a karbontartalom a composit botok esetében, annál könnyebb a bot.  De ez fordítottan igaz a bot ütéselnyelő képességére vonatkozóan. Ezt a szempontot azoknak kell figyelembe venni, akiknek érzékenyebbek, gyengébbek az ízületei.

Az egyik legfontosabb szempont ahhoz, hogy megfelelően hátra tudjuk nyújtani a kezet, és el tudjuk engedni a botot, a kesztyű/pánt ergonómikus kialakítása. Amikor a földbe szúrjuk a botot, a kesztyűre pántjára terhelünk, ha ez nem ergonómikus kialakítású, nem tudjuk igazán jól átadni az erőátvitelt, és nehézségbe ütközik a bot elengedése, és irányítása a kar hátranyújtásakor. Fontos szempont még az is, hogy a kesztyű megfelelő méretű legyen, jól illeszkedjen a kézhez. A helyes nordic walking technika figyelemreméltó.
Ha a bot karmos vídia heggyel rendelkezik, sokkal könnyebb az erőátvitel kivitelezése, mivel sokkal jobban megkapaszkodik a bot a talajban, ez egyben a biztonságosabb bothasználatot is lehetővé teszi.

Végezetül, ha valaki a túra során kénytelen aszfalton, vagy beton úton is haladni, érdemes jó minőségű gumitappanccsal rendelkező botot kiválasztani, mivel, ha a gumi anyaga nem megfelelő, hamar, pár hét alatt elkophat.

A nem megfelelően végzett nordic walking technika ízületi problémákat is okozhat a gerincnél, és a csuklónál!
Ezért nagyon fontos, hogy az eredeti finn technikát sajátítsuk el, mely a sífutás ízületkímélő módszereit vette át.

Érdemes megemlíteni, hogy a többféle lépés (25 variáció) megtanulásával, változatossá tehető az edzés.
Fontos még a megfelelő pulzusszám beállítása is, az edzettségtől, életkortól függően, illetve figyelembe véve a különböző célokat. (Pl. fogyókúra).

Többféle technikát oktatnak, csak olyan  oktatóhoz forduljon, aki meg tudja magyarázni az adott mozgás technikájának a miértjét is.
A helyes nordic walking technika elsajátítása valóban hatékonnyá, és élvezetessé teszi a kirándulásunkat, miközben sokat teszünk az egészségünk megőrzéséért is, sőt izomzatunk, csontrendszerünk fejlődéséért is!