Sport szülés után

Sport szülés után


Milyen sport ajánlott szülés után és ülőmunkát végző nőknek?

>h2<
Ha sportolsz, és aktív testmozgást végzel, akkor fokozott             igénybevételnek vannak kitéve a kismedencei szerveid és a medencefenék izmaid.
Miért kell a nőknek, és különösen a már szülésen átesett nőknek fokozottan figyelnünk a kismedencei szervekre és a medencefenék izmaira?<h2>

A várandósság és szülés folyamán a kismedencei szerveket, és medencealapi izomzatot erőteljes fizikai megterhelés éri, és a szakemberek véleménye szerint legalább 1 év szükséges ezeknek a szerveknek a regenerálódására. Sport szülés után.

Az olyan sportok, amelyek zötyögéssel, rázkódással járnak nagyobb terhet rónak, a már amúgy is meggyengült medencealapi izmokra, amelyek segítenek az alhasi szervek megtartásában. Sport szülés után.
Az alhasi szerveket rugalmatlan kötőszalagok tartják, amelyek megnyúlhatnak annak következtében, hogy nincsenek megfelelően alátámasztva az alhasi izmok, a medencealapi izomzat meggyengülése miatt. Sport szülés után.
Tehát a várandósság és szülés során már amúgy is erőteljesen igénybe vett szerveket a zötyögős, rázkódással járó sportok még tovább terhelik.

A zötyögéssel, és rázkódással járó sportok azonban nem csak azoknak a nőknek okozhat problémát, akik már szültek, azoknak is káros lehet, akik ülőmunkát végeznek.
Az ülő munkát végzők egy alhasi pangásnak vannak kitéve, mivel az ülőmunka tartós nyomás alá helyezi a kismedencei szerveket és izomzatot, pangást, renyheséget okozva, amelyet aztán a sport során fellépő extra mértékű has űri nyomásfokozódás vált fel. Ilyenkor is bekövetkezhet a kismedencei szervek süllyedése.

A zötyögéssel, rázkódással járó sportok esetében minden talajra érkezéskor 10-szeres nyomás érték hárul a gátizomzatra!
Akik mégis rázkódással együtt járó sportot választanak, azoknak folyamatos gátizom tornát is kell végezniük a nagyobb károsodás elkerülés végett. Sport szülés után.

A szakemberek 1 évig a gyaloglást ajánlják, de ha valaki ennél többre vágyik, nagyszerű sportolási lehetőség a nordic walking, amely nem jár zötykölődéssel, és mégis a gyaloglásnál jóval intenzívebben megmozgatja az izomzat 90%-át, a felsőtestet is, és ugyanakkor 30%-kal csökkenti az ízületi terhelést. Fogyni kívánóknak is ideális, mivel zsírégető pulzuszónában történik az edzés nagy része.
Fontos azonban a helyes technika megtanulása ahhoz, hogy a hátunk ténylegesen jól át legyen mozgatva, és kímélve legyenek az ízületek. Sport szülés után.
Ehhez tudok segítséget nyújtani, ha szeretnéd kipróbálni a nordic walkingot, írj a vitalnordicw@gmail.com e-amil címre, vagy hívj a 06 20 260 8721-es telefonszámon.
Várlak szeretettel,
Richter Kati
VDNOWAS nordic walking edző
06 20 260 8721
vitalnordicw@gmail.com

JELENTKEZEM