jump-483386_1280

Előzd meg a csontritkulást!

Nordic walking a csontritkulás megelőzésében

Tudtad, hogy korunk  néma járványa, a csontritkulás, már egyre fiatalabb korban lecsap?
Tudtad, hogy az ásványi anyagok felszívódása a csontokba csak akkor eredményes, ha mozogsz is mellette?
Tudod, hogy milyenfajta mozgásforma segít a csontok erősödésében?

Az alábbiakban választ kapsz ezekre a kérdésekre.

Mi a csontritkulás?

A csont belső állománya elvékonyodik, szerkezete fellazul, a csont ezért porózussá, törékennyé válik, amely állapot fájdalmakkal, és gyakori csonttörésekkel jár.

Ezért nagyon fontos azoknak az ásványi anyagoknak (elsősorban cálcium, és foszfor) a pótlása, amelyeket a csontok folyamatosan elveszítenek.

Ezen kívül, még nagyon fontos a rendszeres mozgás legalább heti 3 alkalommal.
Elsősorban a gravitáció ellen ható mozgások segítenek a csonttömeg fejlődésében és megtartásában, amikor is a lábak a talajba csapódnak.

A kalcium csak olyan mértékben épül be a csontba, amilyen mértékben a csontok ellenirányú terhelést kapnak. Ezért, bár a kerékpározás, és az úszás is nagyon hasznos, de a csontritkulás esetében hasznosabbak az olyan sportok, ahol a lábak talajt érnek. Ugrálásos sportoknál, kérje ki az orvosa véleményét.
Az űrhajósoknál éppen ez a probléma, hogy nincs gravitáció és emiatt csökken a csontsűrűség, kialakul a csontritkulás. A rendszeres sportolás, erősíti a csontokat és fokozza a csontképződést. A csontritkulásért felelős lehet a nem megfelelő hormonszint is. A NW azonban a véráramlás fokozásával elősegíti a hormonok eloszlását, hogy azok a megfelelő helyen tudják kifejteni a hatásukat, így csökkentve a csontritkulás kialakulásának kockázatát. Ha már fenn áll ez a probléma, akkor is nyugodtan végezhetjük a NW-t, hiszen az ízületeket kímélő, botokkal végezhető sport, valamint az izomzat megfelelő erősítésével is védhetőek az ízületek és a csontozat.

Németországban, ahol a Nordic walking már 15 éve népszerű sport, orvosilag bizonyították, hogy ez a sport az egyik legjobb terápia a csontritkulás megelőzésében, és kezelésében. Fontos az is, hogy nordic walkingozás közben a botok stabilitást nyújtanak, védenek az eleséstől, és ezért biztonságot nyújtanak.
A nordic walking ezen kívül segít az egyensúlyérzék fejlesztésében is, amely szintén hozzájárul az esetleges esések, és csonttörések elkerülésében.

A nordic walking kartechnikája lehetővé teszi a hátizmok megerősítését, amely jótékony hatással van a gerincoszlopra.

Fontos szempont még, hogy a friss levegőn, napfényben, a D vitamin is jobban beépül.

Mindenképpen életmódváltásra van szükség, a koffein, alkohol, dohányzás elhagyására, kiegészítő vitaminok, (pl. D vitamin), ásványi anyagok pótlására, és rendszeres mozgás javasolt. A csontritkulás megelőzésében mindez nagyon fontos.
A kockázati tényezők fokozottabban jelentkeznek menopauza idején, vékony testalkatúaknál, fehér bőrűeknél, fokozott pajzsmirigy működés, és szteroidok szedése esetén. Ma már sajnos a fiatalabb korosztályt is egyre inkább érinti ez a betegség.

Összefoglalva: A Nordic walking az egyik legkiválóbb lehetőség a csontritkulás megelőzésére, és a csontok megerősítésére.

Várunk szeretettel minden kedves érdeklődőt az egy alkalmas alapoktatásra!
Richter Kati VDNOWAS nemzetközi nordic walking C tréner
Tf.: 06 20 260 8721

JELENTKEZEM