Hogyan segít a nordic walking a fogyásban?

Fogyókúráznál?
Nem szeretsz edzőterembe járni?
Nem szeretsz futni?
Fájnak a térdízületeid? A nordic walking segít a fogyókúrában.
Szeretnél kipróbálni egy valóban hatékony zsírégető edzésformát?

Ha szeretnél fogyókúrázni, és ehhez egy olyan sportot kipróbálni, amelyhez nem kell edzőterembe járni, hanem a szabadban, hasonló problémákkal küzdők társaságában végezhetsz, akkor várlak szeretettel Nordic Walking edzéseimre, és a 2 órás alapoktatásra, ahol a helyes technikát megtanulhatod!

Az edzés intenzitását fokozatosan növeljük az állóképességtől függően, nem kell a túlterheléstől félni.

Az edzés során nemcsak  a zsírt égetjük, hanem javul a vérkeringés és a tüdőkapacitás is,  és erősítjük a csontjainkat is! Lásd. Nordic walking a csontritkulás megelőzésében.

A másik probléma, amely túlsúly esetén felmerül, hogy sokan azért nem is szeretnének futni, mivel nem akarják terhelni a térdízületeiket.
A Nordic walking 30%-osan tehermentesíti a térdízületeket, miközben megmozgatja az izmok 90%-át!
Minél izmosabb leszel, annál több zsírt égetnek az izmaid, és ezáltal hatákonyabb lesz a fogyókúra.

A nordic walking egy ideális zsírégető, fogyókúrás sport  mivel az edzés nagyrészt zsírégető pulzus zónában zajlik, míg a gyaloglás legtöbbször nem éri el, a futás pedig szinte mindig meghaladja az ideális zsírégető pulzus értéket.
Ebben a pulzus zónában az energianyerés a glikogénekből és a zsírkészlet lebontásából történik, amely készlet szinte kimeríthetetlen.  Amikor a szervezet szénhidrát készletei az edzés során kezdenek elfogyni, a zsírtartalék egyre nagyobb mértékben átveszi a szerepet az energia nyerésben, ezáltal hatékony lesz a fogyókúra.

EP-edzés pulzus
Ehhez elsőként meg kell határoznunk a nyugalmi pulzusunkat: feküdjünk hanyatt, lehetőleg reggel, még mielőtt kikelnénk az ágyból, pihenjünk egy pár percig, majd mérjük meg a pulzusunk. Ez lesz a nyugalmi pulzusszámunk, ennek ismerete azért fontos, mert a nyugalmi pulzusunk általában fordítottan arányos az edzettségünkkel, vagyis minél alacsonyabb, feltehetően annál edzettebbek vagyunk.

  1. Megvan a nyugalmi pulzusunk – ez átlagban 60-70 ütés/perc körül van, de egy rendszeresen sportoló nőnek akár 40-45 is lehet, férfiaknak nem ritkán még alacsonyabb​.
  2. 220-ból vonjuk ki az életkorunkat, azaz ha pl. negyvenévesek vagyunk, akkor: 220-40=180.
  3. Ebből vonjuk ki a nyugalmi pulzust, amit az első lépésben mértünk. Példánkban ez az érték legyen mondjuk 70: 180-70 = 110.
  4. Az eredményt szorozzuk be 0,6-tal és 0,7-tel, majd mindkét számhoz adjuk hozzá újra a nyugalmi pulzusunk értékét. A kapott két érték a saját zsírégető zónánk alsó illetve felső határa. Tehát:

Alsó határ: 110*0,6 = 66 +70 = 136

Felső határ: 110*0,7 = 77 +70 = 147

Vagyis egy negyvenéves, 70-es nyugalmi pulzussal bíró személy zsírégető zónája megközelítőleg a 136-147-es pulzustartományban lesz. 

 

GÉNMÓDOSULÁS

Génmódosulás segíti a fogyókúrában részt vevőket 6 hónap, heti 2 órás rendszeres fizikai aktivitás után

Hogyan járulhat hozzá a fogyáshoz a génmódosulás?
Miért csökkenti a cukorbetegség kockázatát a rendszeres sport?

A szervezet zsírraktározásáért felelős több gén módosul a rendszeresen végzett sporttevékenység hatására – derült ki egy új svéd tanulmányból. Ezek a gének segítenek megváltoztatni a testzsír raktározásának módját, és ezért a rendszeres fizikai aktivitás a legjobb módja a plusz kalóriák elégetésének” – idézte a The Daily Telegraph brit napilap online kiadása a PLOS Genetics tudományos lapban megjelent tanulmányt.

Kutatók vizsgálatot végeztek fél évig rendszeres testmozgást folytatók körében, és megállapították, hogy a sporttevékenység módosította azoknak a géneknek a működését, amelyek részt vesznek a zsírsejtek raktározásában, illetve szerepet játszanak az elhízásban, és ezáltal járul hozzá a fogyókúrához, ill. a fogyáshoz.
A rendszeres mozgás bizonyos kémiai anyagok hozzáadott, másokat kivont a DNS-ből.
Ez az úgynevezett metiláció, amely a gének be-, és kikapcsolását jelenti. A kutatásban résztvevő személyek több mint 7 ezer génje módosult a rendszeres sportolás következtében, így biztosítva számukra a hatákony fogyást.

Azok a kulcsgének is csökkentették tevékenységüket, amelyek a mozgás hatására tárolják a vércukrot a zsírsejtekben.
„A vizsgálat szerint bebizonyosodott, hogy a rendszeres testmozgás hatására a testzsír tárolását irányító gének megváltoztatták működésüket. 6 hónap alatt végbement a metiláció a zsírszövet DNS-ében. ” – magyarázta Charlotte Ling, a svéd Lund Egyetem diabétesz szakorvosa.

A kisérleti fogyókúrában heti kb. 2 órás mozgást végzett a 31 kiválasztott enyhén túlsúlyos személy, aki korábban nem sportolt. 6 hónap után szövetminta alapján értékelték a testzsírban található gének működését, és a tudósok változást találtak ebben.
A vizsgálatban részt vevő személyek DNS-ének 480 ezer helyét elemezték, azt találták, hogy 7663 gén 17 975 ponton változott. Az emberi genom 20 000 körüli gént tartalmaz.

Ez a vizsgálat segített megérteni, hogyan hatnak egymásra a környezet és a gének, amelyek akár kismértékű változása is hozzájárulhat fogyáshoz.

Egy további kutatás során azt vizsgálták meg, hogy két kulcsfontosságú gén működése is megváltozott, csökkentette a vérben található szabad zsírsavak mennyiségét.
II-es típusú cukorbetegség esetén ezeknek a zsíroknak a túl magas mennyiségét mutatják ki, és ez adhat magyarázatot arra, hogy a rendszeres sport miért csökkenti a cukorbetegség kockázatát.

Erdei környezetben, megértő társaságban, kellemes mozgással, szuper zsírégetés!

GYERE EL, PRÓBÁLD KI!